Duna-legendárium

A Hungarofest és a Litera közös projektje.

Duna-legendárium

A Hungarofest és a Litera közös projektje.

A Litera szerzői

Friss topikok

Linkblog

Módis Ágnes: A Nagy Szvatopluk átverés

2011.04.08. 13:18 Duna Legendárium

 

Tavaszi szelek fújdogáltak, az égen fodrozódtak a bárányfelhők, a mezőn lovak hancúroztak. Hangos nyihogásuk kiverte az álmot Árpád vezér szeméből. Nagyot nyújtózott majd kilépett a jurtája elé.
Nézd már–szólt Virágnak–hű ágyasának–Ábrándos és Merengő, hogy megtáltosodott! Ma
este őket fogom a Sámán helyett kikérdezni a dolgok felől!–kacagott nagyot. Ugyanis a bajok elhatalmasodtak, a vezérek folyton civakodtak Árpád pedig szörnyen bizonytalan volt, mióta Álmos ráhagyta az álmodás jogát. Döntenie kellett hamarosan, menni vagy nem menni új országot foglalnia, de Pannónia messzi volt .–Messzi vagyok-e vagy Messi?–gondolkodott, homlokát ráncolva. Nade, ezt inkább hagyjuk, mert az autóversenyzés még a távoli jövőben volt, viszont az egy harcosra eső lóerő tekintetében bővelkedtek. Végül Merengő döntötte el a dolgot. Wiraagh, wiraagh–nyihogott nagyot. Tényleg–nézett körül Árpád–sehol egy virág, mit adok az asszonyoknak Nőnapra?
Amikor pedig ágyasa Csibe bejött az ebéddel és ily szavakkal csapta elé az ételt–Itt a husid!–nagy hirtelen felgyulladt a Tungsram égő az agyában.
–Hívjátok elém seregem fő-fő kémjét, Husidot! Itt az idő a cselekvésre, most vagy soha!–A kém rohanvást jött, tudta ebéd előtt nem lehet a vezérrel viccelni.
Na, édes egy fiam–szólt a vezér.–Előveszed minden tudományod és mire az este eljő a Tanács előtt kész tervvel jelensz meg. Jobb ha csinálsz egy prezit, mert Anonymus még nincs itt, a vezérek pedig lusták elolvasni a dokumentációt vacsi előtt.
Husid szaladt, mint a szélvész és aprólékosan kidolgozta a haditervet, vagyis: Hogyan
foglaljuk el Pannóniát rekordidő alatt?
Pannónia gyönyörű ország volt. Innen származtak a Pannónia Palkó néven elhíresült kutyák, amelyek csodálatos fehér bozontjukkal megbabonázták a hercegnőket. Mezői pedig zöldek voltak, mint a smaragd. És már Petőfi is megmondta, hogy a zöld a remény színe, tehát a hely nagyon ígéretesnek tűnt. Valamint folyt a területén egy Duna nevű folyó, amelynek a vize olyan édes volt, mint a méz. Mióta Árpád ágyasai megkóstolták ezt a vizet, csak folyton ebből akartak inni. A vezér már nagyon unta, hogy állandó útvonalat kellett fenntartania a vízszállítás miatt, védeni a besenyők meg a morvák elől, ezért aztán jó döntésnek tűnt, ha inkább az egész folyót megszerzik vagy inkább az egész országot.
Eljött az este a jurtában összegyűltek a vezérek, már csak a morva szinkrontolmács hiányzott.
Miután beesett az ajtón, Husid előadta a haditervet.
Szvatopluk király kissé elnehezedett mostanában. Beleunt a csatározásba, már csak a lovakkal foglalkozik meg az olvasással, amit a Sámánja erőltetett rá néhány éve. Viszont úgy megkedvelte mára, hogy minden este kortárs morva írót olvas a sátorban. Kémjeim információi szerint a
főfeleség folyton lovagolni zavarja, de sajnos nincs egy jó lova sem. De ha mi megörvendeztetnénk a szemét egy új paripával, biztosan örülne neki.
Nem rossz ötlet!–szólt Levente vezér,–nemrég zsákmányoltam egy szép arabs paripát, még az arany nyereg is megvan hozzá, csak kicsit ki kell fényesíteni!– A vezérek jóváhagyták a tervet és így történt aztán, hogy Husid elindult a felszerszámozott paripával Szvatopluk fejedelem elé.
Másnap este el is érte a tábort. Szvatopluk, mint a mesében oldalára dűlve olvasott tornyos sátrajában. Midőn Husid előadta, hogy Árpád vezér küldte őt jó kívánságaival és egy csodás ajándékkal, teljesen felizgatta magát. Amikor pedig a paripát meglátta, jobban örült, mint az előző napi ebédnek, pedig az rostonsült volt kovászos uborkával.
Ime Árpád ajándéka jó uram, fogadd tőle szeretettel!–Szvatopluk rögtön a paripára pattant és annyira felélénkült, hogy nem vette észre az ajándékozási szerződésen az apró betűt. Miszerint a paripa ahogy lábát morva földre teszi, rögtön el is foglalja azt Árpád vezér nevében. Így esett aztán, hogy amikor Árpád teljes seregével bevonult a Kárpát-medencébe, hogy letelepedjen, teljesen jogszerűen cselekedett.
Becsaptál te gaz bitang!–örjöngött.
Ugyan már!–szólt Husid,–ha jobban figyelsz ez nem történik meg, különben is, már hetek óta tudom, hogy a Duna víz helyett, amit innen exportálunk, Tisza vizet adsz. Akkor, most ki csapta be a másikat?

Szólj hozzá!

Címkék: duna legendárium

A bejegyzés trackback címe:

https://dunalegendarium.blog.hu/api/trackback/id/tr982809506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
 
 
 
 
süti beállítások módosítása