Duna-legendárium

A Hungarofest és a Litera közös projektje.

Duna-legendárium

A Hungarofest és a Litera közös projektje.

A Litera szerzői

Friss topikok

Linkblog

Eredmények, díjak - és a folytatás!

2011.04.20. 16:35 Duna Legendárium

2011. április 17-én, vasárnap a Litera kihirdette Duna-legendárium című pályázatainak eredményét a Műcsarnokban. Az idei Litera-díjas Németh Gábor író, a fotópályázat díjazottjai Kovács Bodor Sándor, Farkas Norbert, Martin Wanda, Hermann Ildi és Fodor Dániel János. A nyílt pályázatban 10 szerző folytathatja munkáját. 

A Litera irodalmi portál húsz kortárs magyar szerzőt kért fel arra, hogy írjon a Dunához kötődő, valós vagy fiktív mai legendát. Ezzel párhuzamosan nyílt irodalmi és fotópályázaton is versenyeztek az indulók. A pályázatok mérlege: a nyílt pályázatra összesen 116 mű érkezett, a fotópályázatra 130 munka, a 20 kortárs író közül 17 szerző küldte el írását.

A felkért írók műveiből diákzsűri választotta ki a legjobbat, amely elnyerte az idei Litera-díjat, a nyílt pályázatokról szakmai zsűri és/illetve közönségszavazás döntött.

 
A PÁLYÁZATOK EREDMÉNYE

A Duna-legendárium meghívásos pályázat nyertes műve,
amelynek írója egyben a 2011-es Litera-díj tulajdonosa:

NÉMETH GÁBOR: Kispillanat! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A diákzsűri különdíját kapta:

CSOBÁNKA ZSUZSA: Hasított bőr

*

A fotópályázat első díjasa:

KOVÁCS BODOR SÁNDOR: Az utolsó komp című fotója.

 
A fotópályázat második díjasa:

FARKAS NORBERT: Duna című képe.

 
A fotópályázat harmadik helyén ketten osztoznak:

MARTIN WANDA: Memento 1.
és 
HERMANN ILDI: Spárga a gubacsi hídnál című munkája.

A fotópályázat közönségdíjasa lett:

FODOR DÁNIEL JÁNOS: Petőfi, másként című képe.

 
*

A Duna-legendárium nyílt pályázat első 10 helyezettje, akik folytathatják munkájukat a pályázat második fordulójában:

Sajó László, Voyti Attila, Böszörményi Gyula, Molnár Krisztina Rita, Lantos László Triceps, Bencsik Orsolya, Ripp Gábor, Nácsa János, Angyal Gyula és Lokodi Imre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A 10 továbbjutónak a meghívásos pályázat egy-egy alkotójának művéből kell választania egy mondatot, és azt beépíteni művébe. Hogy ki kinek a művéből választ, húzással döntöttük el, amelynek eredménye:

Sajó László – Kőrösi Zoltán művéből
Voyti Attila – Grecsó Krisztián művéből
Böszörményi Gyula – Szvoren Edina művéből
Molnár Krisztina Rita – Csobánka Zsuzsa művéből
Lantos László Triceps – Szálinger Balázs művéből
Bencsik Orsolya – Tallér Edina művéből
Ripp Gábor – Szentmártoni János művéből
Nácsa János – Balázs Attila művéből
Angyal Gyula – Győrffy Ákos művéből
Lokodi Imre – Háy János művéből


***

A meghívásos pályázaton indult írók: Balázs Attila, Balogh Robert, Csobánka Zsuzsa, Falcsik Mari, Grecsó Krisztián, Győrffy Ákos, Háy János, Jász Attila, Kőrösi Zoltán, Lackfi János, Németh Gábor, Péterfy Gergely, Podmaniczky Szilárd, Szálinger Balázs, Szentmártoni János, Szvoren Edina, Tallér Edina.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A pályázatokat zsűrik bírálták el:
Szakmai zsűri: Szilasi László, Tábor Ádám és Keresztury Tibor (Litera)
Diákzsűri: Balajthy Ágnes (Debreceni Tudományegyetem), Gál András (Eötvös Loránd Tudományegyetem), Miklósvölgyi Zsolt (Pázmány Péter Katolikus Egyetem), Sinkovicz László (Szegedi Tudományegyetem), Szamák Anna (Pécsi Tudományegyetem)
A fotópályázat zsűrije: Csoszó Gabriella, Bartis Attila és Valuska Gábor (Litera)

Gratulálunk a díjazottaknak!

A Duna-legendárium a Litera és Hungarofest közös vállalkozása.

További részletek a Literán: a Duna-legendárium dossziéban.

 

1 komment

Lezárult a három pályázat!

2011.04.11. 17:34 Duna Legendárium

Kedves Pályázók!

Április 10-én éjfélkor lezárult a Duna-legendárium nyílt irodalmi pályázat és a fotópályázat. Valamint ma, április 11-én befejeződött a meghívásos pályázatra beérkezett kortárs írói szövegek közlése is a Literán.

A nyílt pályázatra összesen 116 mű érkezett.
A fotópályázatra: 130 munka.
A húsz kortárs író közül elküldte írását: 17 szerzőnk.

A nyílt pályázatra nem használható formátumban küldött pályamunkákat még ma elfogadunk, jó formátumban (rtf, word). Valamint kérjük kedves pályázóinkat, hogy ellenőrizzék, felkerült-e az írásuk az oldalra.

A zsűrik munkája megkezdődött.

A nyilvános eredményhirdetésre és díjátadásra 2011. április 17-én 19 órától a Műcsarnokban kerül sor (Budapest 1146, Dózsa György út 37. - előadóterem).

A műcsarnoki eseményen a szakmai zsűri megnevezi a nyílt pályázat 10 legjobbját, akik jogot nyernek arra, hogy a pályázat második fordulójában részt vegyenek. Itt, a díjátadáson kisorsoljuk a kortárs írók műveiből választott mondatokat, amelyeket a pályázóknak be kell majd építeniük az április végéig elkészülő új művükbe.
A fotópályázat zsűrije megnevezi a három legjobb fotó alkotóját, kiadjuk a harmadik, második és első díjat. Majd elkövetkezik a meghívásos pályázat eredményhirdetése. A diákzsűri értékeli a pályázatot, és döntése alapján kiadjuk - immár ötödik alkalommal - a Litera-díjat.

Közönségszavazás is zajlik két pályázatban!
Egyrészt a nyílt pályázat alkotásaira lehet szavazni. Az írások melletti like-ok jelentik a szavazatokat. A 10 - a pályázat folytatásában részt vevő - művek egyikét a közönség választhatja ki, ezen a közönségszavazáson, itt!
A fotópályázat közönségszavazása a Duna-legendárium Facebook-oldalán zajlik.
Mindkét közönségszavazás április 16-án, szombaton déli 12 óráig tart.
A leadott like-okat akkor számoljuk össze. A később érkező tetszésnyilvánításokat nem tudjuk figyelembe venni.

Szeretettel várunk tehát minden pályázót és rajongót 2011. április 17-én 19 órára a műcsarnoki eredményhirdetésre, díjátadásra és partira.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A PROGRAM

Duna-legendárium
A Hungarofest és a Litera Duna-legendárium programjának záróreseménye - díjátadás, felolvasás, koncert, parti


A Litera irodalmi portál húsz kortárs magyar szerzőt kért fel arra, hogy írjon a Dunához kötődő, valós vagy fiktív mai legendát. Ezzel párhuzamosan nyílt irodalmi és fotópályázaton is versenyeznek az indulók. A felkért írók műveiből diákzsűri választja ki a legjobbat, amely elnyeri az idei Litera-díjat, a nyílt pályázatokról szakmai zsűri és közönségszavazás dönt.

A kortárs írók: Balázs Attila, Balogh Robert, Csobánka Zsuzsa, Falcsik Mari, Grecsó Krisztián, Győrffy Ákos, Háy János, Jász Attila, Kőrösi Zoltán, Lackfi János, Németh Gábor, Péterfy Gergely, Podmaniczky Szilárd, Szálinger Balázs, Szentmártoni János, Szvoren Edina, Tallér Edina!

Az esten az ő írásaikból válogatunk, elhangzik a nyílt pályázatra érkezett művek közül is néhány, levetítjük a legizgalmasabb Duna-fotókat, majd a díjátadást és felolvasást koncert és buli követi.

Itt, április 17-én mutatkozik be a Litera régi-új főszerkesztője, Keresztury Tibor.

A zsűrik értékelik a pályázatokat és a legjobb pályaműveket:

Szakmai zsűri: Szilasi László, Tábor Ádám és Keresztury Tibor (Litera)
Diákzsűri: Balajthy Ágnes (Debreceni Tudományegyetem), Gál András (Eötvös Loránd Tudományegyetem), Miklósvölgyi Zsolt (Pázmány Péter Katolikus Egyetem), Sinkovicz László (Szegedi Tudományegyetem), Szamák Anna (Pécsi Tudományegyetem)
Fotópályázat zsűrije: Csoszó Gabriella, Bartis Attila és Valuska Gábor (Litera)

Koncert: Új Párduc (Ex-Szőranya. Tagok: Keresztesi József - ének, dalszövegek, Borosi Gábor – basszusgitár, Komenczi Bálint – gitár, Fekete József, Kicsi – dob, Berezvai Márta – trombita)

Látvány és zene: Vj Unflyable / Dj Lee’ngum

Köszönjük az írásokat, a fotókat! Hajrá, pályázók! Találkozunk április 17-én a Műcsarnokban!

 

7 komment

Hamarosan lejár a határidő! Készen állnak a zsűrik!

2011.04.06. 18:45 Duna Legendárium

Kedves Pályázók!

Mint olvashattátok, a nyílt pályázat és a fotópályázat határideje: 2011. április 10. (éjfél). Aki éjfél után, azaz április 11-én küldi pályaművét, sajnos érvénytelennek kell tekintenünk a pályázatát. Négy napotok van még, hajrá!

Tudatjuk Veletek, hogy készen állnak a zsűrik a munkára!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zsűrik

Szakmai zsűri - amely a nyílt pályázatot bírálja:
Szilasi László, Tábor Ádám és Keresztury Tibor (Litera)

Diákzsűri - amely a meghívásos pályázatra beérkező 20 kortárs író művéről dönt:
Balajthy Ágnes (Debreceni Tudományegyetem), Gál András (Eötvös Loránd Tudományegyetem), Miklósvölgyi Zsolt (Pázmány Péter Katolikus Egyetem), Sinkovicz László (Szegedi Tudományegyetem), Szamák Anna (Pécsi Tudományegyetem)

A fotópályázat zsűrije - amely a fotópályázatra érkezett alkotásokat zsűrizi:
Csoszó Gabriella, Bartis Attila és Valuska Gábor (Litera)

További jó munkát! És hajrá a célegyenesben!
 

Szólj hozzá!

Gyűlnek a képek a fotópályázatra

2011.04.01. 14:16 Duna Legendárium

Örömmel jelentjük, hogy egyre több gyönyörű képet töltenek fel a fotósok a Duna-legendárium fotópályázatán a Facebook-oldalunkra. Az alább látható kép nem indul a versenyben, de a linkre kattintva megtaláljátok a nevezett képeket. A közönségszavazáson a legtöbb like-ot kapott kép nyer, tehát érdemes bőszen kattintgatni!


A fotópályázat képeit itt találjátok
 

Szólj hozzá!

Címkék: duna legendárium

Gyűlnek az írók

2011.03.31. 15:09 Duna Legendárium

Hamarosan teljes a Duna-esszére vállalkozó külföldi írók listája.

Mind ez idáig az alábbi szerzők jeleztek vissza, hogy a Dunával kapcsolatban született írásukat szívesen megosztják az olvasóval a Legendary Danube kötetben:

 

Tomas Venclova (Litvánia), Clare Azzopardi (Málta), Ilija Trojanow (Németország), Mircea Cartarescu (Románia), Drago Jancar (Szlovénia), Helen Cross (Nagy-Britannia), Teodora Dimova (Bulgária), Paul Emond (Belgium)!

Szólj hozzá!

Minden napra egy legenda!

2011.03.18. 17:38 Duna Legendárium

A Litera a Hungarofest támogatásával meghívásos pályázatot írt ki. Húsz kortárs írót kért arra, hogy 3-4 oldal terjedelemben (5500-7500 karakter) írjon a Dunához - elsősorban a Duna budapesti szakaszához - kapcsolódó, valós vagy kitalált személyekhez, helyszínekhez, épületekhez, esetleg közlekedési eszközökhöz vagy tárgyakhoz kötődő, modern legendát.

Az írók: Balázs Attila, Balogh Robert, Csobánka Zsuzsa, Darvasi László, Falcsik Mari, Grecsó Krisztián, Győrffy Ákos, Háy János, Jász Attila, Kőrösi Zoltán, Lackfi János, Németh Gábor, Péterfy Gergely, Podmaniczky Szilárd, Szálinger Balázs, Szentmártoni János, Szvoren Edina, Tallér Edina, Temesi Ferenc és Visky András.

A művek közül diákzsűri választja ki az általa legjobbnak ítélt elsőt, amely egyben kiérdemli 2011 Litera-díját. A díj átadására ünnepélyes keretek között, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál alkalmából, a négynapos könyvünnep záró momentumaként rendezett, Duna-legendárium című összművészeti rendezvényen kerül sor a Műcsarnokban, 2011. április 17-én.

A műveket a Literán és itt (a Dunán innen rovatban) is olvashatják majd.
2011. március 25-étől: minden napra egy legenda!

 

Szólj hozzá!

Címkék: duna legendárium

Duna-legendárium: A Hungarofest és a Litera nyílt irodalmi pályázata

2011.03.18. 13:48 Duna Legendárium

A Litera irodalmi portál a Hungarofest támogatásával kétfordulós, nyílt pályázatot hirdet a Dunához és elsősorban a Duna budapesti szakaszához kötődő, valós alapokon nyugvó vagy valósnak tűnő, fiktív legendák írására.

A pályázóknak 2 oldal terjedelemben (maximum 4000 karakter) kell a Dunához kapcsolódó, valós vagy kitalált személyekhez, helyszínekhez, épületekhez, esetleg közlekedési eszközökhöz vagy tárgyakhoz kötődő, modern legendát alkotniuk az első fordulóban.

A szakmai zsűri által kiválasztott legjobbak jogot nyernek arra, hogy ugyancsak 2 oldal terjedelemben jeles kortárs szerzők műveihez kapcsolódva – azt akár továbbgondolva újabb műveket írjanak.

A legenda – a műfaji követelmények figyelembevételével – kiindulhat bármilyen helyi viccből, szóbeszédből, támaszkodhat interneten terjedő hoaxra, kacsára, amely kis és nagy közösségekben felütötte fejét, és sokan valóságként kezelik. Alaptörténete általában misztikus, horrorisztikus vagy vicces, néhány közülük széles körben terjedő álhit. Miután útjára indul egy ilyen „legenda”, szájról szájra vagy a világhálón terjedve, számos bizarr, humoros vagy meghökkentő elemmel bővül.

A Duna-legendárium hőse lehet például a dunai hajós, de lehet horgász vagy pecázó ember, révész, hídmester, víz- vagy hídmérnök, gátőr, matróz, vízi rendőr, hekksütő vagy vízi mentő, hidrológus, búvár, vámos, kabinos, csónakmester, fürdőorvos, idegenvezető, parti vendéglős vagy akár a hídon sétáló szerelmespár, költő vagy környezetvédő... De kiindulópontot jelenthet egy helyszín, tárgy vagy szobor is, mint a hidroplán-felszálló, a Szabadság híd pesti hídfőjén a vámházak vagy a híd tetején a turul, egy sziget, a hajókikötők, dokkok, a Lánchíd oroszlánja, az Erzsébet híd íves tartószalagja, a vízen úszó bóják, a hajókon a vasmacska... Vagy épp a Duna alsó és felső szakaszának fantáziát megmozgató jellegzetességei, képződményei és építményei, a Duna-deltától kezdve a forrásig, a Duna–Tisza találkozásáig, a Rába torkolatig, vízerőművektől gátakig, Duna menti városoktól árterekig.

A pályázók által beküldött szövegeket publikáljuk a  Litera erre az alkalomra létrehozott oldalán, itt! A folyamatosan épülő legendárium a mai magyar valóság és a modern városi élet irodalmi gyűjteményeként jeles kortárs szerzők, valamint tíz külföldi író Duna-legendájával bővül. A legjobb művekből angol nyelvű kiadvány készül „Legendary Danube” címmel, melyet a szintén a projekthez tartozó fotópályázat legkiválóbb művei gazdagítanak.

A pályázat kétfordulós. Az első fordulóban modern Duna-legendák írása a feladat. A beérkezett pályaművek közül a szakmai zsűri által kiválasztott tíz mű alkotója indulhat a második fordulóban, melynek célja, hogy a felkért kortárs alkotók műveinek egy-egy mondatához kapcsolódva – a Duna és a víz hasonlatánál maradva: a hullámok mozgását követve – kell újabb kisprózai szövegeket írniuk.

A beküldési határidő az első fordulóban: 2011. április 10.
Egy pályázó maximum 2 pályaművel indulhat!
Az első forduló ünnepélyes eredményhirdetése: A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál alkalmából, a négynapos budapesti könyvünnep záróeseményeként, a Duna-legendárium irodalmi est keretében, 2011. április 17-én, vasárnap, a Műcsarnokban.
A beküldési határidő a második fordulóban: 2011. április 30.
Terjedelem (mindkét fordulóban): 2 oldal (maximum 4000 karakter)
Kérjük, a következő emailcímekre küldjék a pályaműveket: 
dunalegendarium@gmail.com és litera@litera.hu
Eredményhirdetés és díjátadás: 2011. június 4.

A legjobbak díja:
- A Litera kiemelt anyagként publikálja az írásokat.
- A legkiválóbb alkotás szerepel a júniusban megjelentetendő „Legendary Danube” angol nyelvű kiadványban.
- 1-3. díj: 100.000 forint.
A pályázatra beérkezett művek közönségszavazáson is részt vesznek, amely  itt, ezen az oldalon zajlik, és az egyes művek melletti Facebook-like-ok döntik el.

Jó munkát!


 

1 komment

Címkék: duna legendárium

Duna-legendárium: A Hungarofest és a Litera fotópályázata

2011.03.17. 17:49 Duna Legendárium

A Litera irodalmi portál a Hungarofest támogatásával meghirdetett Duna-legendárium projekt részeként fotópályázatot hirdet amatőr és profi fotósok számára a Dunához, elsősorban a Duna budapesti szakaszához kötődő, legendákat idéző, történetet „elbeszélő” fotográfiák készítésére.

Olyan, nyomdai felhasználásra alkalmas, nagy felbontású, fekete-fehér fotókat várunk, amelyek a fotó eszközével „elbeszélnek” egy történetet, mögéjük képzelhető, megelevenedik bennük egy-egy Dunához kapcsolódó városi legenda.

A fotó megidézhet kitalált személyeket, ábrázolhat valós helyszíneket, épületeket, közlekedési eszközt vagy tárgyat. A kép hőse lehet például a dunai hajós, a horgász vagy pecázó ember, a révész, a hídmester, a víz- vagy hídmérnök, a gátőr, a matróz, a vízi rendőr, a hekksütő vagy vízi mentő, a hidrológus, a búvár, a vámos, a kabinos, a csónakmester, a fürdőorvos, lehet idegenvezető, parti vendéglős vagy akár a hídon sétáló szerelmespár, költő vagy környezetvédő... De kiindulópontot jelenthet egy helyszín, tárgy vagy szobor is, mint a hidroplán-felszálló, a vámházak vagy a turul, egy sziget, hajókikötők, dokkok, a Lánchíd oroszlánja, az Erzsébet híd íves tartószalagja, a vízen úszó bóják, a hajókon a vasmacska... Vagy épp a Duna alsó és felső szakaszának fantáziát megmozgató jellegzetességei, képződményei és építményei, a Duna-deltától kezdve a forrásig, a Duna–Tisza találkozásáig, a Rába torkolatig, vízerőművektől gátakig, Duna menti városoktól árterekig.

Beküldési határidő: 2011. április 10.
A beküldés módja:
- Kérjük, lépjen be a Facebookon a Duna-legendárium oldalra, és töltse fel fotóját a honlap üzenőfalára!
- Saját néven (ne álnéven) jelentkezzen be!
- Fotójának adjon címet, írja be fotója alá!
Képek száma: maximum 3 fotó
Formátum: jpg, jpeg képformátumok
Méret: Fotóját, kérjük, készítse olyan méretben és felbontásban, hogy a későbbiekben nyomdai felhasználásra alkalmas legyen (szélessége/hosszabb oldala: 3000px), DE a Facebookra kisebb méretben (1000px) töltse fel!
Technika: fekete-fehér
Zsűri: a fotókat szakmai zsűri bírálja el
Összdíjazás: 
- A helyezetteken kívül a kiválasztott legjobbak szerepelnek a „Legendary Danube” című angol nyelvű kiadványban honorárium ellenében
- 100.000 forint összdíjazás (3 díj)
- Közönségszavazás is lesz: a Duna-legendárium Facebook-oldalán a fotók mellett szereplő like-ok döntik majd el a végeredményt.

Jó munkát!

1 komment

Címkék: fotópályázat duna legendárium